Bli med på en nesten åtti år lang reise fra en tid med yrende verkstedindustri, og helt frem til i dag hvor mennesket er satt i sentrum i Vraget.
I 1996 kjøpte vi det gamle bygget fra Skagerak trål- og notbøteri som den gang flyttet til Geiderøya på den andre sida av Mæbøsfjorden. 27 år senere flyttet det inn ivrige kjøpere i alle leilighetene med sine unike kvaliteter.
Vårt datterselskap Flekkerøy Bygg leverte bygningene her i samarbeid med PK Entreprenør på betong, og en solid gjeng med underentreprenører.
Prosjektet består av to separate bygg som begge har p-kjellere og eget heishus:
"Bøderiet" mot øst med syv leiligheter, og "Verkstedet" mot vest med 12 leiligheter. Bygningene er naturlig nok oppkalt etter de historiske bygningene de erstattet.
Siden prosjektet er etablert på to små holmer hvor det har vært aktiv industri siden krigen, har det også blitt gjennomført omfattende og komplisert miljøsanering både på land og av havbunnen rundt prosjektet. To store skipslaster med sand fra Hellvik har ført til ny havbunn på syv dekar.
Ytterligere har vi levert bro, badestrand, kajakktunneler, badstue, omkledningsrom og egne båthavner her. Store deler av Vragholmen er videre gitt bort som friområde til kommunen/allmennheten samtidig som vi har bygget lekeplass, fortau mm.
Prosjektet er tegnet av den prisvinnende arkitekten Jan Egil Løvdahl og hans kolleger i Seil Arkitekter.
Nedenfor følger først en dronefilm av det ferdigstilte prosjektet. Under dette igjen følger en bildereise fra tidligere industri og frem til i dag. Ta deg tid til å rulle rolig gjennom 80 år med spennende næringsutvikling og transformasjon.
Dronefilm august 2024. Av Jan Frode Ugland i Tress Design.
Bilde sett fra øst på 50-tallet. Verkstedet i full drift, men dagens Bøderi ikke er oppført enda. Foto fra Arnt Axelsen.
Industrien er i full sving i 1969. Sett fra øst med det første Bøderiet i front. Bilde fra Vest-Agder museet.
Vraget sett fra nord. Antakelig også ei gang på 60-tallet. Bilde fra Arnt Axelsen.
Flekkerøyferga inne til reparasjon sammen med mange andre båter ei gang på 80-tallet. Bilde fra Arnt Axelsen.
2013. Sett fra øst. Næringen er avviklet for lenge siden, og området er kun i bruk som lagerplass. Foto: Anders Martinsen.
2013. Sett fra nord. Foto: Anders Martinsen.
Våren 2021: Rivingen er kommet godt i gang. Foto Helge Wam Fjell.
Januar 2023: PK Entreprenør er i sluttfasen med betongarbeidene og Flekkerøy Bygg er kommet godt i gang med tømrerarbeidene. Foto: Flekkerøy Elektro AS.
Mai 2023. Bildet tatt fra en kommende balkong i Verkstedet. Kun fire måneder igjen til alle flytter inn.
Sluttarbeidene utomhus inkl. bryggene ved badeplassen pågår i september 2023. Foto: Sørlandsfotografene.
Skjærgårdsbygg hjelper til med å løfte på plass de 28 meter lange limtrebuene fra Moelven. Broa er tegnet og dimensjonert av Lindland byggprosjektering.
Friområdet med bro og den nye, lune og solrike badeplassen her er mye i bruk. Bildet viser deler av publikummet til live-konsert med Mathea Kilane Pedersen med band lørdag 27.07.24.
Utsikten til broa fra en leilighet i første etasje i Verkstedet. Foto: Frank Sørensen.
Beboerne har flyttet inn og kan glede seg over spennende arkitektur og en formidabel utsikt/beliggenhet. Bildet tatt våren 2024.
Stemningsfull utsikt fra leilighetene også vinterstid. Her på de kaldeste dagene vinteren 2024 med sjeldent mye frostrøyk over Mæbøsfjorden.
Formiddagssola titter ned på friområdet og beboerne i leilighetene i september 2024. Piren med badstua og omkledningsrom ute til venstre. Foto: Frank Sørensen.
Vraget sett fra syd september 2024. Den nye havbunnen lyser opp området inntil den mye benyttede leke/møte- og badeplassen her. Foto: Frank Sørensen.
En padler formelig svever over den nye havbunnen foran Verkstedet. På vei mot de to runde kajakktunnelene til høyre. Foto: Jan Frode Ugland.
Verkstedet september 2024. Foto: Frank Sørensen.
Hele Flekkerøy inviteres til å bruke de nye arealene. Utklipp fra Flekkerøy-gruppa på Facebook med 6000 følgere. Initiativ, foto og tekst: Jeanette Ravn Pedersen.
Hele området sett fra nordøst september 2024. Foto Frank Sørensen. Og med dette dronebildet avslutter vi denne tidsreisen med ei klar oppfordring om selv å besøke det vakre Vraget ei gang du får anledning.